ROK TRAJANJA ŠMINKE

by - March 18, 2020

photo: Pexels

  Činjenica da redovno obnavljamo kolekciju šminku ponekad nam odvraća pažnju od toga da ona ima rok trajanja. Stalno izlaze novi proizvodi, pojavljuju se novi brendovi na tržištu, novi trendovi u šminkanju, pa kupujemo i gomilamo proizvode koje retko ili čak uopšte ne koristimo. Obratite pažnju, možda se u vašem neseseru nalazi neki proizvod kom je prošao rok!

  Ne postoji univerzalni odgovor na pitanje koliki je rok trajanja šminke, razlikuje se od proizvoda do proizvoda. Najčešće je predstavljen simbolom otvorene kutijice - internacionalno PAO (Period After Opening), i odnosi se, dakle, na period od otvaranja proizvoda, te uz ovu oznaku stoji određeni broj i slovo M (months, odnosno meseci). 

   Većina proizvoda treba da bude iskorišćena u periodu od 3 do 12 meseci. Najkraći rok trajanja imaju proizvodi za oči (one su posebno osetljive), pre svega proizvodi koji sadrže vodu, zbog rizika od bakterijske kontaminacije, što može dovesti do infekcije ili alergijske reakcije. MASKARE (3-6 meseci)

  Maskara ima najkraći rok trajanja. To je zbog toga što u nju stalno ulazi vazduh, pa se proizvod isušuje, a postoji i opasnost od stvaranja bakterija, koje četkicom sa oka prenosite na proizvod, a potom ih opet sledeći put nanosite na oko. Savetuje se da se maskara menja na svaka 3 meseca. Ukoliko je ne koristite često maskara može trajati i do 6 meseci. Ako se maskara osušila, zgrudvala ili promenila miris to je siguran znak da treba da je bacite.


TEČNI AJLAJNER (3-6 meseci)

  Najviše pažnje treba obratiti na šminku koja dolazi u kontakt sa zonom oko očiju, posebno tečni ajlajner. Brzo se kvari jer sadrži vodu, pa ga kao maskaru treba menjati što češće, preporuka je na 3 meseca. Najveća pretnja su mu bakterije, kao i para, te ga nikako ne čuvajte u kupatilu. Isto važi i za ajlajner u gelu. Prema nekim izvorima ne treba ga koristiti duže od 2 meseca.


OLOVKE (12-24 meseci)

  Olovke uglavnom imaju rok trajanja od jedne do dve godine. Generalno, nisu proizvod koji se kvari, ali kod njih je najveći problem kontaminacija bakterijama. Zbog toga se preporučuje da pre svakog korišćenja olovku malo naoštrite, čisto d ajoj skinete jedan sloj. Istina je da će se tako brže potrošiti, ali ćete zasigurno izbeći eventualne komplikacije. Savetuje se da ih ne pozajmljujete drugima, već da ih samo vi koristite, kao i da ih ne držite u kupatilu.


TEČNI PUDER (6-12 meseci)

  Prosečni rok trajanja tečnog pudera je 6 meseci do godinu dana. Važno je da ne dirate grlo bočice direktno rukama jer se na taj način bakterije sa ruku mogu preneti na proizvod. Ako primetite da su komponente počele da se razdvajaju, da se promenila tekstura, miris ili boja, ne preporučuje se dalja upotreba. Korišćenje starih pudera može izazvati crvenilo, osip ili iritaciju kože zbog hemikalija koje se nalaze u njemu i koje takođe imaju svoj rok trajanja.


PUDER U PRAHU/KAMENU (12-24 meseci)

  Puder u kamenu ili prahu se može koristiti od jedne do dve godine posle otvaranja. Budući da je potpuno suv, ne sadrži puno komponenti koje se mogu pokvariti. Ako pak sadrži vodu ili biljne ekstrakte koji u sebi imaju vodu, i pritom ga držite u kupatilu, lako se mogu razviti bakterije. Zato puder u kamenu/prahu čuvajte na suvom mestu, kao i dalje od toplote i sunca. Takođe, važno je redovno prati četkicu ili sunđer kojim ga nanosite jer mogu biti leglo bakterija koje se zatim prenose na puder.

SENKE (6-24 meseci)

  Senke kao i drugi praškasti proizvodi mogu trajati do dve godine. S obzirom da se radi o proizvodu koji se koristi na očima, zbog rizika od bakterija, preporučuje se da ih zamenite na svakih tri do šest meseci. Ukoliko vodite računa o tome gde ih čuvate, te ako redovno perete četkice sigurno ih možete koristiti i duže.

RUŽEVI (12-24 meseci)

  Ruževi u stiku mogu trajati jednu do dve godine od otvaranja, dok oni tečni obično do godinu dana. Nije lako oprostiti se od omiljenog ruža ali ako primetite da se promenila njegova tekstura, da je postao previše kremast, lepljiv ili da se toliko osuši da popuca, ako je promenio miris, rastanak je neminovan. Ako ruževe čuvate na hladnom i suvom mestu, dalje od sunca i toplote, nećete morati da ih bacite pre isteka roka. 

OSTALI PROIZVODI

Korektor: 6-12 meseci
Kompaktno rumenilo, bronzer, hajlajter: 12-25 meseci
Kremasti/tečni proizvodi: 6-12 meseci
Sjajevi za usne: 12 meseci

photo: Pexels

  Šminka nakon isteka roka ne samo da neće pokazati svoj maksimum, već može da izazove i određene neprijatnosti kao što su iritacije, pojava akni ili čak infekcija oka. Ne mora da znači da će se to sigurno i desiti, ili da ako do sada nije da neće ni kasnije ukoliko nastavite da koristite proizvod kom je prošao rok. Nemojte koristiti takve proizvode, ma koliko da su vam omiljeni i ma koliko novca da ste izdvojile za njih. 

  Takođe, važno je i kako čuvamo proizvode i kako ih koristimo, time produžavamo vek proizvoda, sprečavamo da se pokvare pre isteka roka, i svakako sprečavamo bile kakve neprijatnosti koje mogu izazvati bakterije. Dakle, pre nanošenja šminke obavezno prati ruke, redovno prati četkice i sunđere, čuvati šminku na suvom mestu, van domašaja direktne toplote i svestlosti i ne deliti je s drugima. Ako primetite da je neki proizvod promenio boju, teksturu, miris i sl. vreme je da ga bacite! 

  Za kraj, vratimo se na početak, pomenula sam čestu kupovinu i gomilanje šminke, kako nekim proizvodima prođe rok a da ne stignemo da ih koristimo i potrošimo, te da nam je posle žao da ih bacimo. Rešenje je racionalna kupovina i racionalno korišćenje proizvoda. Kupile ste novu maskaru jer je bila na sniženju? Dobile ste tečni ruž na poklon? Sačuvajte ih, nemojte ih odmah otvarati. Koristite ono što vam je već otvoreno, kupujte samo ono što vam je stvarno potrebno, a ono što mislite da nećete stići da iskoristite prosledite mami, sestri, drugaricama... fotografije: Katy Mage

Do narednog posta,

You May Also Like

0 comments